Diş estetiği, diş etindeki çekilme ve asimetrik bozuklukları düzelterek, dişler ve diş etinin olması gerektiği standartlarda ulaşmasını sağlayan, yontulmuş, yıpranmış, renksiz, yanlış hizalanmış, kırılmış veya lekeli dişlerin düzenlenmesini sağlayarak size bir gülümseme makyajı sağlayan bir diş hekimliği uygulamasıdır.
Uzun süreler boyunca genellikle sadece tedaviye odaklanan, yani daha çok sorun odaklı olan ve estetik düşkünlüğü olmayan diş hekimliği, gelişen materyallerle ve ilerleyen teknolojik durumlarla beraber artık sadece insanlara tedavi değil estetik anlamda çok büyük katma değer sağlayan bir dizi yeni uygulama yöntemleriyle çalışmaktadır. İşte bu uygulamalara verilen genel isim ise Diş Estetiği’dir.
Diş kaplama işlemlerinde zirkonyumun pek çok avantajı vardır. Yüksek teknoloji ile çeşitli formatlara dönüştürülebilen zirkonyum oksit son derece dayanıklı bir malzemedir.
Dayanıklılığına örnek olarak uzay araçlarında ısı kalkanı, otomobil endüstrisinde fren diski olarak kullanılması gösterilebilir. Zirkonyum kaplama dişlerin doğal görünmesini, güçlenmesini ve aşınmaya karşı dirençli olmasını sağlar. Zirkonyum diş kaplama diş hekimliği alanında sık tercih edilen bir uygulamadır.
İmplant eksik dişlerin tedavisinde kullanılan ve çene kemiğinin içine yerleştirilen titanyumdan yapılmış vidalardır.
İmplant dişleri çoğunlukla diş eksikliği olan hastalara veya protez diş kullanan hastalara daha estetik ve daha rahat bir kullanım sunmak amacıyla diş hekimleri önermektedirler. Bunun yanı sıra ağzında hiç dişi olmayan hastalara da sabit bir diş protezi sunmak amacıyla yapılmaktadır.
Porselen diş kaplama, dişlerdeki kusurları düzeltmek için uygulanan kozmetik ve onarıcı bir tedavi yöntemidir. Dişlerin ön tarafını saracak şekilde dişe yerleştirilen ve ince, diş rengindeki kaplamalara diş kaplaması adı verilir.
Diş kaplamaları genellikle porselen veya kompozit materyallerle üretilir; uygulandıktan sonra kalıcıdır. Diş kaplama işlemi; rengi bozulmuş, hasar görmüş veya anormal boyuttaki dişlere uygulanır.
Diş beyazlatma, zaman içerisinde beyazlığını yitirmiş olan dişlerin eski görüntüsüne kavuşması için uygulanmakta olan beyazlatma yöntemidir.Dişlerin estetik yönden güzel ve sağlıklı bir görünüme ulaştırılması amacıyla yapılan ve diş rengini beyaza yaklaştıran uygulamalar diş beyazlatmanın içerisinde kabul edilir.
Bu amaçla profesyonel olarak diş hekimliği kliniklerinde uygulanabilen teknikler olduğu gibi, marketlerden temin edilebilen beyazlatıcı diş macunları ve çeşitli kimyasal ürünler gibi evde uygulanabilen yöntemler de bulunur. Her bir yöntemin uygulanma şekli, etkinliği ve diş sağlığı açısından etkileri farklı olduğu için her hastaya önerilen yöntem farklılık gösterebilir.